Algemeen

Oprichting 15 maart 1932
Voetbalvereniging Hollandia T in Tuitjenhorn is in 1932 opgericht. Vanaf het begin zijn we door de jaren heen gegroeid tot waar we nu staan: een bloeiende vereniging met vele leden gelegen in het hart van Tuitjenhorn. Bij de ouderen onder ons staat de opkomst van het eerste elftal nog 'vers' in het geheugen gegrift. We zijn een club die sinds mensenheugenis speelde in de 4e klasse KNVB. We hebben zonder succes nog wel een uitstapje gemaakt naar de 3e klasse KNVB, maar dit had geen lang leven. In het seizoen 2009-2010 volgde helaas een degradatie naar de 5e klasse KNVB, hetgeen gelukkig in 2010-2011 snel werd gevolgd door een kampioenschap. Momenteel speelt het eerste elftal zodoende weer in de vertrouwde 4e klasse KNVB. Echte talenten van nationaal- of nog beter wereldniveau hebben we niet voortgebracht. Werkers hadden we des te meer en lopen er nog steeds genoeg in het rond.

Kampioenschappen in 1953-1954 en 1954-1955
Onze allereerste wedstrijd verloren we op zondag 6 juni 1932 met 13-0 van BKC uit Breezand. Na de oorlog werd vanaf 1949 gesleuteld aan een echt goed elftal. In het seizoen 1953-1954 werd Hollandia T eindelijk kampioen van de 2e klasse Afdeling NH. In de kampioenswedstrijd werd Texelse boys met 5-2 verslagen.

Kampioen 1953-1954 afdeling NH

Nagenoeg hetzelfde elftal zorgde een jaar later voor een enorme stunt door aartsrivaal VIOS W in de beslissende kampioenswedstrijd in Tuitjenhorn met 2-0 te verslaan. Het lukte hen steeds maar niet en Hollandia T wel! In één jaar kampioen van de 1e klasse Afdeling NH en meteen door naar de KNVB.

Kampioen 1954-1955 afdeling NH

Kampioen 1954-1955 afdeling NH 2

Sportpark De Kuil
Als vereniging zijn we gestaag gegroeid naar wat wij nu zijn. In de beginjaren hadden we een speelveld wat we hadden gekregen van het kerkbestuur (de Kuileweid). Er was geen omrastering en als je de bal verkeerd uitverdedigde dan moest je deze zelf uit sloot vissen. Het ontstaan van de voetbalvereniging kunnen we herleiden uit een kortstondig bestaan van KVC uit Kalverdijk. Na vereende inzet werd in 1932 Hollandia opgericht. Als het aan pastoor lag dan heette de vereniging overigens Tuitonen en omdat er ook een vereniging in Hoorn bestond met dezelfde naam werd de T uiteindelijk toegevoegd. Op 4 augustus 1962 werd Sportpark 'De Kuil' geopend.

1e programmaboekje

Het voorblad van het programmaboekje ter gelegenheid van de opening van Sportpark De Kuil.

Inzegening Pastoor

De 'inzegening' van de nieuwe velden door Pastoor Meynders, die zeker een hoeksteun genoemd mag worden t.a.v. realisering van ons sportpark.


Kantine en kleedkamers
Tot 1972 beschikte Hollandia T niet over een eigen clubhuis. Voor het vertier na de wedstrijden moesten we naar Café de Vriendschap. In 1972 werd met vereende kracht en inzet een kantine overgenomen en verplaatst naar de sportvelden. Later, om precies te zijn 15 augustus 1981, werd de huidige bestuurskamer en de kleedkamers 1 en 2 geopend. Al snel kwamen we er achter dat een houten kantine niet meer van de tijd was en na vele vergaderingen werd er uiteindelijk door Bouwbedrijf Tak en in samenwerking met vele vrijwilligers, een nieuwe kantine met EHBO ruimte neergezet. De werkzaamheden werden zo gepland dat de bouw eind april kon beginnen en eind juli alles gereed was, precies voor aanvang van het nieuwe seizoen. En het oude gebouw kreeg wederom een nieuwe bestemming. Alle onderdelen werden verscheept naar Midgard. Later hebben we nog een derde speelveld gekregen. Ons trainingsveld is nog een tijdje behoorlijk ter discussie geweest. De gemeente Harenkarspel vond het beter (denk aan de financiën) om hier huizen te bouwen. Gelukkig is dit niet gebeurd!

Na 41 jaar kampioen in de 4e klasse KNVB
Na decennialang stabiele jaren in de 4e klasse KNVB te hebben gekend, was het in het seizoen 1995-1996 eindelijk raak. Trainer Koert de Groote wist een goed collectief te smeden, met als ingredienten een grote teamspirit, vechtlust en - heel belangrijk - rendement en resultaat. Op 5 mei 1996 was het zover. Hollandia T won door doelpunten van Jan Ruiter, Ton en Egbert Kruijer en topscorer Peter Buter met 4-2 van de Zouaven. Texel hielp mee in de feestvreugde door met 3-2 van concurrent SRC te winnen. Het langbegeerde kampioenschap was een feit! Emotionele taferelen volgden, met een huilende voorzitter Joop Kamp voorop, terwijl trainer Koert de Groote en begeleider Joris Kruijer op de schouders gingen.

Kampioen 1995-1996 4e klasse A

Kampioen 1995-1996 4e klasse A 2

3e klasse KNVB
Het uitstapje naar de 3e klasse KNVB zou vier seizoenen duren. Onder leiding van trainer Marcel Klaver volgde in het seizoen 1999-2000 de terugkeer naar de oude vertrouwde 4e klasse KNVB.

OSVH
Inmiddels was de OSVH (Ondernemers en Supporters Vereniging Hollandia T) al flink aan de weg aan het timmeren. De jonge ondernemers Rick Blokdijk, Cees Bleeker, Siem Stoop en Tom van Schagen sloegen een brug tussen bedrijven (sponsors), jeugd en supporters door middel van een aantal in het oog springende evenementen. In 2000 werd SC Heerenveen naar De Kuil gehaald. Ook schuwde men andere activiteiten niet, zoals de rockband 'Van Dik Hout' twee jaar later. Ook werd ter promotie van het vrouwenvoetbal in september 2005 de interland Nederland - Engeland in Tuitjenhorn gespeeld. Tuitjenhorn en Hollandia T werden op de kaart gezet.

Openingswedstrijd tegen SC Heerenveen
In 2000 werd de renovatie van de hoofdtribune opgeluisterd met de openingswedstrijd Hollandia T - Heerenveen. De ploeg van trainer Foppe de Haan was destijds aan een fantastisch seizoen bezig en haalde zelfs de Champions League. Er was op zaterdag 8 juli 2000 zo'n 2500 man publiek aanwezig op Sportpark De Kuil. Het geheel werd mede georganiseerd door de OSVH en Hollandia T. Betaald voetbal scheidsrechter Jaap Uilenberg kon 0-10 in het voordeel van de Friezen noteren. Na afloop was er een groot feest in een speciaal opgetrokken feesttent op het handbalterrein. Een zwarte bladzijde volgde in het voorjaar van 2001 door het overlijden van voorzitter Joop Kamp.

Degradatie of toch niet?
Prachtige accommodatie of niet, in het seizoen 2004-2005 kwam de hoofdmacht van Hollandia T in ongekend zwaar weer terecht. Trainer Gerard van Stralen werd de wacht aangezegd en mede door ingrijpen van ad interim-trainer Koert de Groote sprokkelde Hollandia T nog behoorlijk wat punten bij elkaar. Maar op 1 mei 2005 viel het doek middels een 4-5 nederlaag tegen WGW. Hollandia T was gedegradeerd naar de 5e klasse KNVB. Een maand later moest men echter in de krant vernemen dat de ploeg er toch in was gebleven. Enkele Zaanse clubs waren gefuseerd en er was gelukkig een plaats vrij gekomen. Hollandia T had het geluk om met 25 punten op de tiende plaats te zijn geeindigd en dit bleek miraculeus genoeg voor handhaving.

Hollandia T 2 in de reserve 3e klasse KNVB
Het 2e elftal van Hollandia T zorgde in het seizoen 2005-2006 voor een huzarenstukje door voor de 2e keer op rij kampioen te worden. Onder leiding van coach Steve Vis en begeleider Nico Entes werd het pleit op de laatste speeldag beslecht door een 1-3 overwinning op RKEDO in De Goorn. In 1991 werd men voor het laatst kampioen van de reserve 6e klasse KNVB. Uiteindelijk wist de ploeg het vier seizoenen vol te houden in de reserve 3e klasse KNVB met een 4e plek als topnotering. Inmiddels is de ploeg weer actief in de reserve 4e klasse KNVB.

75-jarig bestaan in 2007
In 2007 was het 75-jarig bestaan van Hollandia T een feit en dit jubileum werd wederom opgeluisterd met een prachtige wedstrijd tegen SC Heerenveen. Op 11 juli 2007 verschijnen de Friezen aan de aftrap met een elftal met daarin o.a. Gerard Sibon, Danijel Pranjic en Miralem Sulejmani. De wedstrijd eindigt ook ditmaal in een 0-10 nederlaag. Naast de wedstrijd tegen SC Heerenveen vinden er diverse activiteiten plaats, waaronder een jeugdvoetbaltoernooi en een grootse reunie voor alle leden, oud-leden en (oud)vrijwilligers.

Toch degradatie naar de 5e klasse KNVB
Na een geweldige 2e plaats in het seizoen 2007-2008 degradeert Hollandia T in het seizoen 2009-2010 na ruim 56 jaar toch naar de 5e klasse KNVB. Op 25 april 2010 is Zeevogels thuis met 0-1 te sterk en geeft het de ploeg van interim-trainers Ton Kruijer en Tom Blom de genadeklap. Het duel betekent meteen het afscheid van de routeniers Bas Kaandorp en Ton Kruijer, vlagger Guus Marees en voorzitter Sjaak Kruijer. Voor het eerst in de geschiedenis wacht er een competitie met tegenstanders als Sint Boys, Dirkshorn, Winkel en Wiron.

Nieuw elan zorgt in 2010-2011 voor kampioenschap
Bij de aanvang van het seizoen 2010-2011 is er veel veranderd bij Hollandia T. Voorzitter Sjaak Kruijer is opgevolgd door Arnold Hoorn, Blom Elektrotechniek de nieuwe hoofdsponsor, Martin Glim de kersverse trainer van het 1e elftal en de ploeg begint voor het eerst in de 5e klasse KNVB. Wat volgt is een buitengewoon succesvol jaar waarbij Hollandia T in de eerste dertien wedstrijden van het seizoen ongeslagen blijft. In de winterstop staat de jonge, gretige ploeg maar liefst 11 verliespunten voor op nummer twee ZDH. Na de winter draait het echter een stuk moeizamer bij Hollandia T. De ploeg blijft punten morsen en Wiron uit Den Oever begint aan een grote inhaalrace.

Tijdens de voorlaatste speeldag op 1 mei 2011 bedraagt de voorsprong van Hollandia T vijf punten en kan men bij een overwinning op Nieuwe Niedorp de titel niet meer ontgaan. Door een ongelukkige 3-2 nederlaag met o.a. een niet toegekende treffer door de arbiter van dienst uit Warmenhuizen en een overwinning van Wiron bedraagt de marge op de laatste speeldag nog slechts 2 punten. Op zondag 8 mei 2011 moet Hollandia T winnen van Succes om het kampioenschap veilig te stellen. Gelukkig slaagt men hier in. Op een volgepakt en zonovergoten Sportpark De Kuil wordt Succes met 5-1 verslagen, doelpuntenmakers zijn Tarno Schilder, Job Masteling, Mart Hof, Kees v/d Berg en een eigen goal. Wat volgt is een geweldig feest op Sportpark De Kuil, rondrit door het dorp en tot slot een huldiging op het bordes van Rick Blokdijk aan de overzijde van het complex.

26

57

50a

Datzelfde seizoen pakt Hollandia T nog een prijs door zich te laten kronen tot minst gepasseerde verdediging van het seizoen in de regio Schagen.

80-jarig bestaan in 2012
Terug in de vertrouwde 4e klasse KNVB viert Hollandia T op 3 juli 2012 haar 80-jarig jubileum met een wedstrijd tegen topclub AZ. Op een prachtige, zonovergoten avond treden de Alkmaarders onder leiding van oud-Heerenveen trainer Gertjan Verbeek aan tegen het eerste elftal van Hollandia T, aangevuld met diverse spelers uit de regio. Onder leiding van oud-toparbiter Roelof Luinge weet de thuisploeg uiteindelijk knap de score onder de tien te houden en zelfs via Job v/d Gulik tegen te scoren: 1-9.

RTVNH

De wedstrijd trekt massaal de aandacht van de media en verschijnt o.a. op RTV-NH, in Voetbal International, de Telegraaf en tal van andere nationale en regionale uitingen.
Tuitjenhorn en Hollandia T staan meer dan ooit op de kaart.

Hollandia T 2 bereikt reserve 3e klasse KNVB na kampioenschap in 2014-2015
Hollandia T 2 zorgt in het seizoen 2014-2015 voor een geweldige prestatie door na een unieke reeks van 17 overwinningen op rij de titel te pakken in de reserve 4e klasse KNVB. Eind oktober 2014 geeft bijna niemand meer een cent voor de kansen van de ploeg van trainer Egbert Kruijer en begeleider Dick Klepper. Zowel Koedijk 4 als Texel ’94 2 dreigen met 9 punten voorsprong uit het zicht te verdwijnen. Een bizarre inhaalrace met o.a. een legendarische 2-1 thuisoverwinning - na 105 (!) minuten speeltijd - op grote rivaal Koedijk 4, een Houdini-achtige ontsnapping tegen Geel Zwart '30 2 (2-1 in blessuretijd) en een onverwachte comeback tegen Succes 2 (1-0 achterstand met 11 minuten resterende speeltijd, uiteindelijk 1-4 winst) zorgen ervoor dat de mentaal ijzersterke ploeg op zondag 10 mei 2015 voor een massale supportersschare op Sportpark De Kuil de titel kan grijpen. Een galavoorstelling (7-1 winst op SRC 2) vormt het startschot voor een onvergetelijk kampioensfeest en het ultieme afscheidscadeau voor trainer Egbert Kruijer en voetballer Pieter Vos.

2e kampioensfoto   

a website by Wishbone Productions