Uit de oude doos: aflevering 3

De ultieme talentenvijver van Hollandia T: het pleintje van Kerkbuurt

Het dorpsbeeld van Tuitjenhorn werd in de jaren ’20 bepaald door in koolvletten voortkloetende akkerbouwers. Een labyrint van slootjes, achter en voor de huizen en boerderijen. Het buurtschap Kerkbuurt lag aan de noordoostkant. De Nederlands Hervormde Kerk die daar stond, viel helaas in 1927 ten prooi aan de sloophamer. Er bleef daarna wel een soort pleintje van over. Dit pleintje werd al snel door de schooljeugd gebruikt om op te voetballen. 

Henk ‘Abe’ Blokdijk zei hier in 2007 over: “We waren schooljochies van 9 of 10 jaar. Samen met Japie Hof, Jantje Rijkeboer en Cor Tol. We voetbalden op het kerkpleintje met klompies aan. Die waren natuurlijk zo versleten.” Dit onder toeziend oog van kruidenier Huib Tiebie, die van achter zijn winkelraam de jeugd kon zien voetballen. “Hier moet iets mee gebeuren”, dacht Tiebie. “De tijd is er rijp voor. Tuitjenhorn moet ook een voetbalvereniging hebben!” Hij zag elke keer vanuit zijn winkelraam de jongens op het kerkpleintje voetballen. De rest is geschiedenis. Huib Tiebie speelde als eerste voorzitter een buitengewoon grote rol in de oprichting van Hollandia T in 1932. 

In de decennia die volgden, schaafden onder meer de Blokdijken, Buters en Kruijers aan hun techniek op het pleintje van Kerkbuurt, zo ook rond 1975. Een van hen was Peter Buter (zie foto). “Toen was het een soort grasveldje, wij woonden aan de overkant van de weg. Alle jongens uit de buurt deden dan mee.” Met Piet Molenaar, Harry Entes, Per en Jack Groenland en Peter Kaandorp werkten de jongens aan hun basistechniek. Ze hadden van het verkeer of boze buren geen last. “Later hamerde mijn vader Ben op basisprincipes als; een balletje stoppen of koptechniek. Dat vond hij een verwaarloosd onderdeel van het voetballen. Daar ging hij dan samen met Bas Kaandorp op het pleintje mee aan de slag.” Ook Kees v/d Berg, kleinzoon van Hollandia T-icoon Jo Buter (broer van Ben), bracht tijdens zijn bezoeken aan opa en oma ontelbare voetbaluurtjes door op het pleintje. Op zijn beurt weer gevolgd door jongens als Friso, Johannes en Bryan Buter. De lijst met oud-Hollandia T 1 spelers met ervaring op de voormalige heilige grond van Kerkbuurt is haast eindeloos. 

Bekendste exponent van Kerkbuurt blijft Peter Buter. Hij werd in 1986 kampioen met de A1 en maakte in september van dat jaar zijn debuut in de hoofdmacht van de groenzwarten. Zijn broer Bob stond toen al een aantal jaren in het eerste als opvolger van keeper Jack Hof. Peter glimlacht: “Ze worden bij VIOS nog weleens gillend wakker, nadat we met 0-7 wonnen. Ik scoorde daar 4 keer en na afloop maakten we een rondrit op de fiets door Warmenhuizen en Tuitjenhorn.” Zijn scoringsdrift viel ook de diverse scouts van het betaalde voetbal op. “Ik kon naar FC Volendam, mede ook op aandrang van trainer Fritz Korbach. Door drukke studie (stage in Amerika) en blessureperikelen lukt het daar niet.” Voor Hollandia T was dat zeker geen ramp, hij werd weer met open armen ontvangen en leidde Hollandia T in ’95-’96 met 20 goals naar de 3e klasse KNVB.

Amsterdam heeft het Balboaplein waar o.a. Frank Rijkaard, Ruud Gullit en Tarik Oulida opgroeiden. Het pleintje van Kerkbuurt kan gerust als de ultieme talentenvijver van Hollandia T worden beschouwd.

Foto: Peter Buter trefzeker op Sportpark De Kuil

Peter Buter Peter Buter